22 de gener del 2009

Borsalino, Fedora i Trilby



Giuseppe Borsalino (1834-1900)


Fundador de la fàbrica de barrets Borsalino a Alessandria (Italia), el va succeir el seu fill Teresio Borsalino. Inicialment fabricava feltre a partir de pells de conill. Va aprendre el negoci de la fabricació de barrets viatjant per França i Italia, convertint el negoci a la fabricació artesanal de barrets de feltre. L'empresa va tenir gran importància fins els anys 40.

Des del 1986 la fàbrica Borsalino es troba als afores de Alessandria, mentre que a les oficines de l’ antiga fàbrica, la Universitat d’ Alessandria té un museu dedicat als barrets i en concret als de la marca Borsalino.


La marca Borsalino ha diversificat la seva producció i avui comercialitza alttres productes com corbates, cinturons, cascs de moto, rellotges, perfums i fins hi tot bicicletes amb aire retro, tot volent mantenir l’aire elegant dels seus productes del segle passat.

Els barrets més coneguts fabricats per Borsalino són el Borsalino i el Fedora.


El Borsalino és un barret fet , originalment, de feltre de pell de conill de color gris o negre amb una cinta lligada al costat esquerra. Avui en dia es fabrica en diferents materials. És un barret flexible amb una corona lleugerament triangular. Existeix una versió de camp de tons marronosos. Es pot confondre amb els tipus Trilby i Fedora.



Borsalino


El Fedora (també conegut com Fedoras) és un barret de feltre de llana, té la corona més triangular que el Borsalino i l’ala davantera cau sobre la cara ocultant-la. És un dels barrets més utilitzats al cinema, sobretot en pel·lícules de gangsters i cowboys, i per això fàcilment reconeixible


Fedora






Fedora resistent a l'aigua (model "Indiana")

La llista de personatges que l’han portat segur que us sona:


Harrison Ford a Indiana Jones

Robert Englund interpretant a Freddy Krueger

Humphrey Bogart a Casablanca

Michael Jackson en el seu videoclip Billie Jean

John Belushi i Dan Aykroyd a "The Blues Brothers"

Clint Eastwood a la Trilogia del dolar


El Trilby és semblant al Fedora però amb l’ala davantera no tan accentuada i més estreta. Originalment també estava fet de feltre de pell de conill, tot i que ara es fa en feltre de llana o tweed. És el barret que acostumen a portar els jues ortodoxes i el recordareu per que també és el que portava en Peter Sellers quan interpretava a l’ Inspector Clouseau a “La Pantera rosa”. Està molt associat també a la imatge dels musics de jazz, ska i soul.





Fonts: Wikipedia i http://www.borsalino.com/