6 d’agost del 2009

Le canotier

El canotier és un barret d’estiu fet de palla, d’ala estreta, fons pla i decorat amb una cinta generalment negre, creat sobre l’any 1880 que va esdevenir popular a finals del segle XIX i que va resistir als canvis de la moda als inicis del segle XX.

A França la ciutat de Caussade és coneguda com la capital del canotier a causa de la seva tradició en la fabricació d’aquests barrets i d’altres. La ciutat va començar a fabricar barrets de palla de forma industrial cap al 1860 quan el ferrocarril va permetre fer arribar la maquinària necessària i abastia la matèria primera, primer d’ Italia i més tard quan la demanda va aumentar, des de l’ Extrem Orient. Més endavant la industria es diversificà i també s'hi fabricaren barrets de feltre i gènere de punt.

Era molt apreciat pels ciclistes i pels esportistes en general, inicialmente era d’home, però poc a poc també va ser usat per les dones. Va ser adoptat com a peça de l’uniforme d’estiu d’algunes escoles com l’anglesa Harrow School o altres escoles d‘Austràlia, Nova Zelanda o Sudàfrica com la Shore School, la Knox Grammar School o el Maritzburg College. El color de la cinta identificava els equips de rem o les escoles.


Auguste Renoir - Le déjeuner des canotiers - (1881)

Va ser introduït als Estats Units pels inmigrants italians i allí va ser adoptat de forma oficiosa com la imatge dels agents del F.B.I. o pels conjunts de música barbershop en els musicals, també es fa servir en les campanyes electorals, en una versió en plàstic o suro blanc.

La forma de portar-lo més comuna era caigut cap endavant i inclinat de forma desimbolta sobre l’orella. Tot i tenir un origen esportiu, va acabar esdevenint un barret de caire formal i podia ser portat amb un blazer o un vestit de pantalons i americana.

Entre els personatges populars que el vàren portar podem citar l’actor i cantant francés Maurice Chevalier, el també cantant italià Odoardo Spadaro, l’actor i cantant napolità Nino Taranto, el poeta italià Gabrielle d’ Annunzio, el milionari John Jacob Astor IV o l’actor Dick van Dyke a Mary Poppins.


Normalment a casa nostra pren el nom francés, però també se’l coneix per altres noms segons l’idioma:
Italià: paglietta o magiostrina (a la Llombardia es deia així perque es començava portar al mes de maig)

Anglès: boater,basher, skimmer, katie, sennit hat




Fonts: Wikipedia, Miller Hats

3 comentaris:

El pare ha dit...

Interessant i il·lustratiu comentari.

Deprisa ha dit...

M'agrada molt el teu blog. Expliques molta cultura sobre el barrets i curiositats. Jo no en coneixia res i això que a mi m'encanten els barrets :)
Un salut d'una friki de barrets,
Deprisa

Marc i Maria ha dit...

Gracies Deprisa, si ets una friki dels barrets segur que t'agradaran els que ens han arribat amb la colecció de Goorin per tardor-hivern i que ja hem penjat al bloc