19 de juliol del 2009

Instruments i eines

En el reportatge que ens vàren fer al programa "Els matins" de TV3 (molt agraïts a la gent de TV3), vàrem ensenyar uns instruments que sovint hem de fer servir a la botiga. Aprofitem l'espai del blog per ampliar la informació sobre aquests instruments i eines.

Tot i ser gairebé peces de museu, encara fan la seva funció gràcies a la seva senzillesa de funcionament i als bons materials amb els que estan fets.

El primer que us presentem és un mesurador de gorres i barrets. Permet saber quina és la talla de la gorra i quin perímetre té el cap de qui la porta

Està format per un anell de llautó que s'ajusta a la gorra mitjantçant la tisora que permet tancar-lo. Un cop ajustat llegim en una escala el perímetre del cap en centímetres i la talla. Es troba graduat des dels 47 cm (talla 0) fins a 62 cm (talla 8). El tallatge, és de l'època de l'aparell i no té perque correspondres amb les talles actuals.

El perímetre del cap l'acostumem a mesurar amb un centímetre de modista, tot i que l'experiència ens permet encertar la talla que necessita el client amb un cop d'ull.

Aquest altre és un instrument similar a l'anterior però més senzill.



Finalment us mostrem la forma. Tot i semblar un instrument de tortura de la inquisició, serveix per donar la mida justa a aquelles gorres o barrets que queden estrets. Amb un mecanisme de cargol les dues meitats de la forma es separen a poc a poc, fent cedir el teixit i permetent que la gorra o barret s'ajusti millor al cap.