9 de maig del 2009

La coppola


La coppola..... si el primer que us ve al cap és el director de “El padrino” no aneu errats doncs la coppola és la gorra siciliana per excel·lència.


L’origen d’aquesta gorra però no s’ha de buscar a Sicilia sinó més al nord a Anglaterra al segle XVIII. Més tard cap al 1900 va començar a ser adoptada pels sicilians passant a ser un símbol més de la seva cultura. Als anys 20 i 30 del segle XX la podem trobar com la gorra típica dels motoristes o dels jugadors de golf.


Pot estar confeccionada en diferents teixits com pana, cotó, llana freda, feltre, tweed o vellut. En la seva forma més pura és una gorra amb visera molt simple com la que portava en algunes fotos en Lenin i en Theodore Roosevelt (aquest ja el vam trobar quan parlàvem del Panamà).


La coppola siciliana és una mica diferet de les seves cosines angleses, irlandeses i americanes.

Hi ha dues formes bàsiques de coppolas, l’anomenada “ivy style”, més clàssica i semblant a les gorres de tweed angleses i la “newsboy”, típica dels nanos que repartien diaris, més alta i amb un perfil de pastís. Totes dues porten però visera.



A Sicilia va començar a agafar molta força cap al 1960, quan desapareixen els ja coneguts Fedoras i altre barrets. Actualment es fabriquen en colors vius i personalitzades, han estat adoptades per dissenyadors de moda famosos com Dolce&Gabbana, Gianfranco Ferré, Krizia.


A l’illa se l’associa amb el conformisme de la gent enfront de les pràctiques mafioses habituals de l’illa italiana, expressions com “una coppola storta” o “una buona coppola” son frases del llenguatge comú que es relacionen amb el comportament de la gent amb els nobles i pagesos mafiosos. Això no vol dir pas que tothom que porti una coppola a Sicilia sigui mafiós, però la imatge que tenim estereotipada del mafiós sicilià sempre ve acompanyada d’una coppola i una lupara.



2 comentaris:

El pare ha dit...

Un gran comentari, un aspecte, per a mi, absolutament desconegut. Curiós i ben documentat.

Enhorabona!

Marc i Maria ha dit...

Gràcies pel comentari, de moment no venem barrets de cuiner, però pel que veiem ja estàs servit. :)